torsdag 15 november 2007

Tungt poängtapp

När Bik fick ett tidigt 2-0 mål genom Bulow, som tycks vara i storform redan nu, så var vi nog många som trodde på tre mycket viktiga och nödvändiga poäng denna kväll. Men så skulle det inte bli..
Faktum är för övrigt att Johan Bulow har gjort poäng i de sex senaste matcherna och mål i fem av de sex. Senast Bulow gick av isen poänglös var i den tunga borta förlusten mot Västerås. Det är bara hoppas att han och Östlund fortsätter såhär, då den femman ständigt skapar farligheter framåt.

Hur som helst, åter till gårdagens match nu, Bofors slog som sagt in 2-0 pucken redan efter tre och en halv minut och då trodde man verkligen att de skulle fixa dehär och ta tre väldigt viktiga poäng i striden om en play-off plats.
Men ungefär åtta minuter in i perioden slog man av på tempot en aning och det började kännas lite ängsligt på isen. Vilket tyvärr leder till att man börjar dra på sig utvisningar och tre utvisningar inom loppet av åtta minuter håller inte på denhär nivån. Vilket gör att Aik tillslut får in reduceringspucken i power play. Ett lite snöpligt mål med endast elva sekunder kvar av den första perioden, på ett skott från veteranen Gahn. Ett skott som Micke nog för övrigt borde ha tagit relativt enkelt.

Bik får dock börja den andra perioden i spel fem mot fyra, som efter 58 sekunder blir till spel fem mot tre och då lyckas inlånade Martin Johansson sätta dit 3-1 pucken på en retur efter att Thermell blivit snyggt framspelad utav Sundin framför Aik-kassen och återigen börjar de kännas lite säkrare.
Men ännu en gång känns det som att Bofors går på samma nit. Man vänder om och ska börja spela lite mer defensivt och säkert. Inget fel i det, en tvåmåls ledning i en mycket viktig streck-match ska abslut försvaras till vilket pris som helst.
Felet som årets upplaga av Bik dock ofta gör när man lägger sig på försvar och ska försvara sina ledningar är att man totalt tappar aggresiviteten i checkingen, man börjar ge bort nån extra meter hela tiden och då får motståndarna för mycket initiativ för enkelt. Vilket denna gång leder till att Aik kan göra två mål och gå ikapp. Och framför allt Aik's 3-2 reducering känns de som de får alldeles för billigt. Kolan(som måste ha gjort sin sämsta match hittills i den blåvita tröjan?) släpper för enkelt förbi Beck som rundar in framför mål och sätter dit pucken bakom Micael Andersson i Bofors-kassen. Kolan måste vara mer bestämd i det läget och ta bort Mattias Beck med kroppen, en spelare som Beck får man inte ge en enda meter!

I den tredje perioden så ligger Aik och spelar på resultat på ett bra sätt. Man låter inte Bik komma till några riktigt farliga lägen samtidigt som gnaget skapar endel chanser framåt och detta blir en mållös period.
Vilket tyvärr gör att Bofors tappar viktiga poäng i kriget om den sista play-off platsen. Och så tyst som de var i Nobelhallen när den fjärde perioden drog igång vet jag inte om de någonsin har varit, man kunde verkligen ta på publikens besvikelse.
I sudden-death är de dock inget snack om saken. Här är Bofors de bättre laget vilket tillslut även leder till att Mattias Karlsson, framspelad av TT-boy, kan sätta upp pucken högt bakom Danielsson i Aik-kassen och därmed ge Bofors den viktiga extra poängen.

Det är just nu ett riktigt getingbo kring sjundeplatsen i tabellen. Bofors IK parkerar på en åttonde plats, på samma poäng som sjuan Aik men med två måls sämre målskillnad. Det ska dock tilläggas att Aik då har en match mer spelad. Bakom oss har vi Borås på samma poäng men med två mål sämre och på tionde platsen finner vi Oskarshamn med en poäng mindre men även en match mindre spelad.
Nått som oroar mig rejält i streck kampen är det faktum att vi har minus statistik mot två av de just nu tre värsta konkurrenterna. Mot Borås är det ett 3-0 övertag för nykomlingen i inbördes poäng och mot Aik är de 4-2 till stockholmarna. Mot Oskarshamn är det dock just nu ett tre poängs övertag för vår blåvita hockeystolthet. Men just dethär att vinna fördelningen av inbördespoängen mot konkurrenterna är jag övertygad om kommer bli en mycket viktig del i att försöka ta hand om den sista play-off platsen.
På tal om detta så är det redan på onsdag en ny mycket viktig streck-match i Nobelhallen. Då är de IK Oskarshamn som kommer på besök och tre poäng där kan vi nog nästan kalla för ett måste!